• Imprimeix

Decàleg de la seguretat infantil

Decàleg de la seguretat viària infantil

El Servei Català de Trànsit (SCT) fomenta el Decàleg de la seguretat viària infantil, un conjunt de mesures que té l’objectiu d’evitar que hi hagi cap infant mort o ferit greu com a ocupant d’un vehicle. Es tracta de protegir els usuaris més vulnerables amb l'establiment de deu regles bàsiques de la seguretat viària infantil. Per aquest motiu, s’han harmonitzat els missatges adreçats a pares, tutors i altres persones responsables per garantir que transportin els menors de la manera més adequada.

A banda de recordar que, en el vehicle, cal portar l’infant sempre cordat amb un sistema de retenció infantil –la cadireta- adequat a la seva mida i pes, per molt curt que sigui el trajecte, el decàleg també recomana col·locar l’infant a les places posteriors del vehicle i portar-lo en sentit contrari a la marxa el màxim temps possible. A més, també insisteix en utilitzar cadiretes homologades; emprar cadiretes amb respatller almenys fins als 135 cm d’estatura; no viatjar amb objectes solts, ni posar equipatge o mascotes al vehicle al costat dels petits; i, en cas d’accident, i, sempre que sigui possible, treure l’infant del cotxe accidentat amb la seva cadireta i mai en braços –tret de riscos imminents. Així mateix, el decàleg recorda que la seguretat de l’infant també depèn del conductor.

Aquest decàleg ha estat consensuat i aprovat en assemblea general per l'AESVI, l’Aliança Espanyola per la Seguretat Viària Infantil, que té per objectiu millorar la seguretat viària i la protecció dels infants, com un dels col·lectius més vulnerables de la mobilitat. L’SCT n’és un dels integrants.

És essencial la utilització correcta dels sistemes de retenció infantil, ja que redueix entre un 50% i un 80% el risc de lesió en cas d’accident.

 

Deu regles bàsiques per protegir els usuaris més vulnerables

 

  1. En un vehicle, porta l’infant sempre cordat amb un sistema de retenció infantil adequat a la seva mida i pes, per molt curt que sigui el trajecte. I mai, sota cap concepte, no deixis l’infant sol o sense la supervisió d'un adult.
  2. Utilitza sempre cadires homologades i, si és possible, opta per la normativa més actual, ja que les exigències de seguretat són més grans. Comprova l'etiqueta d'homologació, en la qual s'ha d'indicar la talla o el pes per als quals s'ha homologat el producte.
  3. Per comprar un sistema de retenció infantil, ves a un centre especialitzat, en el qual t'assessoraran sobre les necessitats de l’infant i t'explicaran les característiques de cada cadira i la seva instal·lació. Llegeix amb deteniment les instruccions de la cadira, assegura't que la seva instal·lació és del tot correcta, i guarda-les per a futures consultes.
  4. No compris cadires de segona mà ni acceptis aquelles que han estat utilitzades prèviament durant un llarg període de temps. Després d'un accident, la cadira ha de ser substituïda.
  5. El vehicle i la cadira infantil actuen de forma conjunta. Abans de comprar una cadira, verifica el sistema d'ancoratge del teu vehicle (i.Size, ISOFix o cinturó de seguretat) i busca una cadira que s'hi adapti.
  6. Col·loca sempre l’infant a les places posteriors del vehicle. I recorda pujar i baixar el menor per la part segura de la via (com la vorera). Si només pots col·locar-lo a la plaça del davant, desconnecta el coixí de seguretat davanter si la cadira s'instal·la en sentit contrari a la marxa.
  7. Es recomana portar l’infant en sentit contrari a la marxa el màxim temps possible, respectant les limitacions establertes pels fabricants de sistemes de retenció infantil i del vehicle. Ajusta sempre bé els arnesos o cinturons al cos del menor, sense folgances.
  8. Per als infants de més edat és aconsellable utilitzar cadires amb respatller almenys fins als 135 cm d'estatura, ja que proporcionen més protecció davant els impactes laterals i milloren l'eficàcia del cinturó de seguretat.
  9. Mai no viatgis amb objectes solts, ni posis equipatge o mascotes al vehicle al costat dels petits. En cas de frenada o impacte, poden sortir disparats i provocar lesions greus a l’infant.
  10. En cas d'accident, i sempre que sigui possible, cal treure l’infant del cotxe accidentat en el seu sistema de retenció infantil, i no treure'l mai en braços (tret de riscos imminents).

La seguretat de l’infant depèn també del conductor. Respectar les normes, conduir de forma tranquil·la i relaxada, sense agressivitat ni brusquedats, deixant un espai de seguretat i ajustant la velocitat a les circumstàncies del trànsit, és la millor manera de protegir els petits en els seus desplaçaments.

Data d'actualització:  17.05.2018