• Imprimeix

Diversos materials d'educació viària del Servei Català de Trànsit

Còmic Quina Nit!, per reflexionar sobre l’ús dels elements de seguretat passiva (com el casc), la conducció i el consum d’alcohol, l’excés de velocitat, el risc d’escoltar música mentre es condueix i les distraccions.

El còmic Quina Nit! editat pel Servei Català de Trànsit va adreçat principalment a joves de 18 anys, siguin conductors o passatgers de motocicleta o ciclomotor. A través de 68 pàgines d’historieta il·lustrada, el lector podrà reflexionar sobre l’ús dels elements de seguretat passiva (com el casc), la conducció i el consum d’alcohol, l’excés de velocitat, el risc d’escoltar música mentre es condueix i les distraccions.

L’acció arrenca quan, després d’una nit de festa, desapareix una noia que anava amb moto, la Jana. El grup d’amics que va sortir amb ella la nit anterior comença a buscar-la. Mentre l’estan cercant, reflexionen sobre què ha passat aquell dia i com s’han comportat. D’aquesta manera, el lector se sent identificat amb moltes situacions que viuen els protagonistes i que li resulten familiars i, a partir d’aquí, pren consciència sobre la seva pròpia conducta al manillar.

En total s’han imprès deu mil exemplars del còmic. Malgrat que la publicació s’adreça sobretot a joves de 18 anys, és extensible a tots els conductors i passatgers de ciclomotors i motocicletes. L’objectiu és promoure una conducció segura i reduir les xifres de sinistralitat registrades fins ara entre els usuaris de vehicles de dues rodes. No obstant això, com que es tracta d’un recurs que també incideix en riscos generals (alcohol, ús del mòbil i auriculars, distraccions, conductes imprudents…) és perfectament aplicable als conductors i passatgers de turismes.

foto_quina_nit

La carretera bona és un conte d’en Joan Barril, que té l'objectiu d’ajudar la família (mares, pares, àvies i avis, tiets...) a educar els més petits en la seguretat viària. Més que llegir, els adults l’han d’explicar, comentar i escenificar. Es tracta de reflexionar amb els infants sobre la mobilitat, tant mentre s’explica el conte com després, quan es va pel carrer.

Els protagonistes són la Paula i en Pere, que comencen jugant amb la bici i el patinet al passeig, un comportament que, a priori, pot semblar innocu, però que pot molestar a d'altres ocupants de la via. De seguida passen a fer curses i acaben per escapar-se. Després de passar unes situacions difícils, arriben a un poble amb una mobilitat caracteritzada pel civisme, la convivència i el respecte. Finalment, en Pere i la Paula tornen a casa penedits, sense oblidar aquell món ideal que han conegut.

mat_carretera_bona

A tot arreu hi pot haver risc, però no tothom el veu ni el valora de la mateixa manera. En el fulletó Com veus el risc? es presenten deu il·lustracions per debatre quins riscos hi ha en l’entorn de la mobilitat. La proposta és que el formador viari organitzi una activitat a l’aula per detectar i analitzar comportaments i situacions en els carrers i carreteres. Fins i tot, pot ajudar els participants a reflexionar sobre la seva capacitat per valorar-los. En aquest sentit, amb l’activitat que proposa aquest opuscle es pot descobrir tant el risc com la percepció del risc de cadascú.

Les situacions plantejades en el material són molt diverses: un gos amb molta llibertat de moviments i que és a prop de la calçada; cantonades amb cotxes que giren a gran velocitat; obres a la vorera; vianants poc visibles; distraccions... Tot són elements i situacions força tranquils, però que comporten un risc del qual sovint no en som conscients.

mat_risc

És la primera vegada que l’SCT edita un material dirigit als joves que van amb ciclomotor com a acompanyants: Véns? Vinc?. L’objectiu d’aquest díptic és orientar els joves a l'hora de prendre decisions i informar-los sobre temes com l’ús del casc, la ingesta d’alcohol, l’edat per portar acompanyants, la competitivitat, l’exhibicionisme...

En concret, en el material Véns? Vinc? s'hi formulen deu qüestions amb tres respostes possibles, i també s’hi dóna la solució i l’explicació del perquè. Per exemple, es formulen qüestions com "L’Eli té disset anys i acaba de treure’s el permís AM (ciclomotor). Et ve a buscar amb el ciclomotor a l’institut. Què fas?". Es donen tres solucions. Primera: "No hi pujo"; segona: "Anem a fer un tomb, però que no ho sàpiguen a casa. Els meus pares odien les motos", i tercera: "Anem cap a casa. Els meus pares estaran contents de veure l’Eli". En aquesta qüestió la resposta correcta seria la primera, ja que, com s’explica en el díptic, no es pot portar cap passatger fins que no es tenen 18 anys.

L’SCT ha editat 10.000 exemplars d’aquest díptic, que distribueix entre els joves que fan activitats amb ciclomotor en els parcs d’educació viària pràctica.

Véns? Vinc?

Les persones d’edat avançada que es desplacen a peu són un dels col·lectius que pateixen més els accidents de trànsit i les seves conseqüències. Per això, és important que siguin conscients de la seva vulnerabilitat i que sàpiguen autoprotegir-se. Amb aquest objectiu, l’SCT ha editat el fulletó Grans vianants, que pretén ser un element més de suport en les intervencions preventives que es fan en el segment de la gent gran.

L’objectiu principal del fulletó és que la gent gran activa, amb mobilitat autònoma, reflexioni sobre les possibilitats del seu cos i adapti el comportament viari a les seves capacitats i a l'entorn. El material ofereix punts per debatre els elements de seguretat i per ser conscients que cada persona també és responsable dels altres perquè vivim en societat. Com la resta dels ciutadans, la gent gran ha de ser part activa de la seguretat viària. Per això, sigui amb els seus consells, fent de model o protegint els altres, té un paper fonamental.

mat_grans_vianants

Si vols consultar tot el material d’educació per a la mobilitat segura del Servei Català de Trànsit consulta el web de l’Edums:

Data d'actualització:  28.10.2016