• Imprimeix

VERA 2 (Finalitzat)

Vera2

Inici projecte: 02/2003
Fi projecte: 07/2004

El 2000, més de 40.000 persones van morir i 1,7 milions de persones van resultar ferides a les carreteres de l'UE-15. L'aplicació i el control de les lleis de trànsit es considera com un dels enfocaments clau per ajudar a reduir el nombre de víctimes.

Amb el creixement en el trànsit transfronterer a Europa, els organismes de regulació del trànsit s'enfronten a un creixent nombre d’infraccions de trànsit comeses per conductors de vehicles matriculats en altres països. Per exemple, en els primers quatre mesos de funcionament del programa nacional francès de control automàtic de velocitat, aproximadament el 25% de les infraccions registrades van ser per vehicles matriculats fora de França.

Hi havia una gran variació en la forma en què aquestes infraccions eren tractades pels països europeus. Un petit nombre de països tenien acords bilaterals, però en la majoria dels casos no es definia la manera d’abordar infraccions registrades per sistemes automatitzats de control (càmeres de velocitat, etc.) que són comeses per conductors no residents, per la qual cosa en la majoria dels casos eren ignorats.

Aquesta situació contravenia clarament l'article 12 del Tractat de la Comunitat Europea, que estableix que els ciutadans europeus no han de ser discriminats per raó de nacionalitat. Han de ser tractats de manera justa i equitativa, independentment del seu estat d'origen o ciutadania, i les lleis de trànsit i la seva aplicació, per tant, s'han d'aplicar per igual a tots.

VERA 2 va treballar sobre les recomanacions a curt i llarg termini del projecte VERA i va posar en relleu la necessitat d'abordar l'aplicació de les lleis de trànsit entre els estats membres de les fronteres. VERA 2 va identificar, definir i establir les eines clau per implantar les relacions interinstitucionals necessàries per donar suport a l’aplicació transfronterera. A petició de la Comissió, VERA 2 també va redactar el text d’una possible futura directiva sobre l’aplicació transfronterera.

Enllaços relacionats

Data d'actualització:  29.04.2010